Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

 

13 féle rákbetegség kialakulásáért felel és a magyarok negyede csinálja

Nem csak a tüdőrák kialakulásával áll összefüggésben a dohányzás.

Az emberi test szinte minden szervét károsítja a dohányzás - derült ki az amerikai tiszti főorvos nemrégiben közzétett jelentéséből. Bár a dohányosok aránya az elmúlt években - ha lassan is, de - csökkenni látszik, hazánkban még így is a lakosság negyede rendszeresen füstöl.

Bővebben...

A dohányzás mint egyértelmű rizikófaktor

Január közepén látott napvilágot az Innsbrucki Orvosi Egyetem kutatóinak 20 évet felölelő kutatása, amely szerint a tüdőrákos megbetegedések körülbelül 90 százaléka hozható összefüggésbe a dohányzással.

Bővebben...

A tüdőrák okozta megbetegedés és halálozás nemzetközi és hazai helyzetképe

A WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynökségének 2014-ben publikált átfogó rákkutatása szerint 2012-ben körülbelül évente 14 millió új rákos megbetegedést diagnosztizáltak, ebben a legnagyobb arányban a tüdőrák fordult elő, megközelítőleg évi 1,8 millió új eset, pedig a megbetegedések egy jelentős része megelőzhető lenne. Mindeközben Magyarország világelső a tüdőrák okozta halálozás szempontjából.

Bővebben...

Van öt perced! A rák ellen

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja (OEFI-EKK) a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal közösen „Van 5 perced! A rák ellen.” címmel videópályázatot hirdet középiskolás diákoknak, hogy ráirányítsa a figyelmet a rákos megbetegedések megelőzésére, az életmóddal összefüggő rizikófaktorokra. 9-13. osztályos gyerekek pályázhatnak maximum 4 fős csoportokban. Olyan legfeljebb 5 perces kisfilmeket kell készíteniük, amellyel szüleiket, a környezetükben élőket ösztönzik az egészségesebb életmódra. A pályázattal kapcsolatos részletes információk, a videók elkészítéséhez szükséges szakmai háttéranyagok az egeszseg.hu-n érhetők el.

Bővebben...

Világító cukor molekulák segítik a tüdőrák megfelelő kezelését

Az egyik legrangosabb nemzetközi onkológiai szaklap a Journal of Clinical Oncology beszámolója alapján a PET-CT vizsgálat jelentős előrelépést jelent és fontos többlet információkat nyújt annak a pontos megítélésében, hogy az előrehaladott - III. stádiumú, nem műthető és a standard kemo/sugárterápiás kezelésen átesett tüdőrákos betegek számára milyen kezelés szükséges a továbbiakban. 

Bővebben...

Megkétszerezhető a tüdőrákos betegek túlélési esélye

Egy, a British Medical Journal folyóiratban online megjelent vizsgálat szerint azok a korai fázisban tüdőrákkal diagnosztizált betegek, akik leszoknak a dohányzásról, megkétszerezik az ötéves túlélésük esélyét.

Ez az első olyan összefoglaló vizsgálat, amely azzal foglalkozik, hogy milyen hatásai vannak a dohányzás folytatásának a korai stádiumban diagnosztizált tüdőrákosoknál, és amely szerint megéri felajánlani a segítséget a leszokáshoz.

Bővebben...