Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

Kihez fordulhat segítségért?


A daganatos betegség diagnózisának közlése a betegnek és tágabb környezetének mindig sokkoló, traumatizáló esemény, az ember bio-pszicho-szociális és spirituális egységében okoz sérülést.

A betegség feldolgozása függ az illető személyiségétől, megküzdési módszereitől, ismereteitől és attól, hogy mennyire hajlandó elfogadni külső segítséget. Akik ilyenkor segítséget kérnek egy civil szervezettől, önsegítő csoporttól vagy egy empatikus orvostól, nővértől, akár lelkésztől, szociális munkástól, akik tudnak, mernek beszélni félelmeikről, megosztják kétségeiket, bánatukat, kérdeznek, érdeklődnek, azok a betegek kevésbé válnak a kezelések passzív elszenvedőivé.

Sokan a kórházi kezeléseken túl, a fizikai, biológiai ellátásuk után lelki problémáikkal egyedül maradnak, hiszen a mai egészségügy még a legfelkészültebb, legempatikusabb orvosnak sem teremt elég időt és lehetőséget, hogy komplex módon támogassa betegét. Sokszor az orvos hiába informálja a beteget a törvényi előírás értelmében, ő az első ijedségben, a félelem miatti beszűkült tudatállapot és a hiányos alapismeretek miatt egyszerűen nem érti meg, mit mondanak neki. Ilyenkor a betegklub, egy betegtárs sokat tehet a krízisben lévő betegért, bátoríthatja, megerősítheti őt abban, hogy kérdéseit tegye fel – akár többször is. A betegklubok jó teret szolgálnak arra, hogy az orvosok és a betegek a kórházi rendeléshez képest kötetlenebbül, tágabb időkorlátok között legyenek együtt és a felmerülő kérdéseket alaposabban megvitathassák. A tüdőrákos betegek számára szervez klubbot a Magyar Rákellenes Liga „Harcosok Klubja” néven, ahová minden érintettet szeretettel várnak!

A megújult tüdőrák.hu honlap is igyekszik mindazon témákat feldolgozni, amelyek a betegeket és hozzátartozóikat foglalkoztatják, hiszen csak akkor adott a beteg számára a választás, a saját döntés szabadsága, ha birtokában van a szükséges információknak.

Fontos azonban felhívnunk a figyelmet arra, hogy az oldalunkon olvasható ismertetők az általános felvilágosítást szolgálják és soha nem helyettesíthetik a kezelőorvossal való személyes találkozást! Minden betegnek csak a saját kezelőorvosa tud személyre szabott segítséget nyújtani, ezért kérjük, forduljon hozzá bizalommal!

Összeállítottuk azon szervezetek, intézmények listáját, ahol Ön segítséget kérhet betegségével, lelki problémájával kapcsolatosan. A tüdőgondozók és tüdőszűrő állomások listáját ajánljuk mindazok figyelmébe, akik szeretnének leszokni a dohányzásról. Ezeken a helyeken szakmai tanácsot, támogatást, megerősítést kaphat elhatározásához. Habár a tüdőszűrés nem a tüdőrákos megbetegedés korai felismerésére szolgáló vizsgálat, javasoljuk, hogy éljen rendszeresen a lehetőséggel, főként, ha Ön dohányzik.

Természetesen a tüdőrák.hu honlap szerkesztősége is várja leveleiket a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  e-mail címre, de az így kapott információk szintén tájékoztató jellegűek.